Erkélyfelújítás bontás nélkül?

Erkélyfelújítás bontás nélkül?

 Örökös szívfájdalom és megoldhatatlan problémának tűnő kérdés a teraszok, erkélyek helyzete. A legpontosabban kivitelezett konstrukciók esetén is előfordul, hogy a fagyállónak nevezett burkolat megreped, elválik az aljzattól a flexibilis ragasztók ellenére is. De mégis mi lehet a hiba?

Ez a probléma jellemzően a nyitott teraszok sajátja. Az eső a burkolat fugájában leszivárog, keresztül a betonon és a vízszigetelés síkjában megáll. Az elégtelen lejtés miatt a vízszigetelésről nem folyik ki a csapadékvíz, az aljzatbeton pedig ebben állva felszívja a vizet. Már az első fagyási ciklusban elkezdi a jég feszegetni a szerkezetet, ami rövid időn belül a terasz szétfagyásához vezet.
Hasonló eset, mikor a szándékosan szűrőbetonként beépített burkolati aljzatot egyéb vízszigetelő anyagokkal kezelik, így a csapadék nem tud leszivárogni a vízszigetelés síkjába, a lefolyókhoz és közvetlenül a burkolat ragasztó anyaga szenvedi el a fagykárt.

A probléma hagyományos megoldására két korrekt lehetőség kínálkozik.
Mindkét esetben a teraszok vízszigetelése elkészíthető egyenes rétegrendben, akár fűtött tér feletti szerkezetről, akár önálló erkélylemezről van szó, ez az első esetben egy párafékező fóliát (Fatrapar), méretezett hőszigetelést, egy réteg védő-elválasztó réteget és egy réteg mechanikusan rögzített Fatrafol 810-es PVC vízszigetelést jelent. A rétegrend teljes körűen kielégíti a szigeteléssel szemben támasztott igényeket.
A burkolati rendszer kezelhető nyitott fugás rendszerben (kompozit fa, beton lapok) vagy modern hidegburkolati megoldásokkal, egészen konkrétan felületszivárgó beiktatásával. Ilyenkor a hidegburkolat aljzatbetonja és a vízszigetelés közé egy vékony, geotextíliával kasírozott felületszivárgó kerül, ezzel biztosítva tágulási hézagot az esetleges jégképződésnek. Építészeti szempontból az előbbi, több lehetőséget biztosít a szigetelési és burkolati sík kezelésében, különösen a kivitelezések során felmerülő hirtelen megváltozó igények esetén, de ez inkább az új építés sajátja.
Abban az esetben, ha egy idősebb épület teraszát szeretnénk ilyen módon felújítani, akkor a bontás elkerülhetetlen. Ez pedig egy komolyabb léptékű társasház esetén rengeteg építési törmelékkel és a lakóközösség nyugalmának szüntelen megzavarásával jár.

Napjaink építőipari feladatai újabb és modernebb megoldásokat kívánnak…
… és ha lehet mindezt gazdaságos keretek között. Egy felújítási munkánál mindig a bontás visszaszorítását és az adottságokból történő táplálkozást jelenti. A bontási munkálatok ember és idő igénye kiemelkedő tétel minden árajánlatban, arról nem is beszélve mennyi kellemetlenséggel járhat például egy bitumenes szigetelés elbontása és a veszélyes anyag elszállítása vagy csak simán az építési törmelék letermelése.

Az ilyen helyzeteket elkerülendő alkalmazzuk a Fatrafol 814-es lemezünket, amely egy teljes bontásos rekonstrukcióval szemben harmadával kevesebb költséget eredményez a beruházók számára, arról nem is beszélve, hogy nem zavarja meg a lakóközösségek komfortját.

A rendszer alkalmazása két területen jelenthet kiemelkedő előnyt:

Meglévő hidegburkolattal ellátott teraszok bontásnélküli rekonstrukciója esetén a sérült burkolatot stabilizálni szükséges, ezt követően egy vastagabb geotextília kerül beépítésre, majd mechanikusan segéd fóliasávokat rögzítenek az aljzathoz. Ezekre a sávokra hegesztik meleg levegős eljárással a burkolati minőségű Fatrafol 814-es vízszigetelő lemezeket. Az új burkolati minőségű vízszigetelés járható és ellen áll a mindennapi használatból adódó terhelésnek (szék tologatás, magas sarkú cipő, cigaretta csikk).

Illetve, amennyiben hőszigetelést szeretnénk a teraszra, de be kell férnünk az erkélyajtó alá a meglévő hidegburkolat és a hozzá társuló aljzatbeton elbontásra kerül (persze ehhez ilyen adottságok szükségesek), az így nyert 6-10 cm hőszigeteléssel helyettesíthető, amire megfelelő minőségű építőlemez és az új Fatrafol 814-es rendszer kerül. Természetesen mindkét esetben fontos megvizsgálni a teraszok állapotát és esetlegesen lejtéskorrekciót végezni.
Erről kiváló bemutató videó látható a Youtube-on is, ha rákeresnek a FATRAFOL 814 nevére.

Az így kapott rendszerhez a FATRA 10 év anyaggaranciát, személyes átvételt és a beépítést követő 6. és 10. évben történő felülvizsgálatot biztosít. A hagyományos vízszigetelő rendszerekkel szemben a PVC vízszigetelés rugalmas, UV stabil, bekerülési költsége pedig jelentősen elmarad a régi rendszerekkel szemben.